Voor hechting met kinderen van alle leeftijden

Het programma Hechtingskunde is gemaakt voor opvoeders: (pleeg-, adoptie-, stief-, groot-) ouders, steungezinnen en professionals binnen onderwijs en hulpverlening. Door deelname aan het programma ontwikkelen deelnemers waardevolle inzichten en (pedagogische) vaardigheden om kinderen binnen de juiste voorwaarden te laten opgroeien. De programma’s zijn speciaal ontwikkeld voor iedereen die betrokken is bij de sociaal-emotionele en leerontwikkeling van kinderen.

Hechting

Ontwikkelgerichte aanpak

Streef je ernaar dat kinderen opgroeien tot zelfstandige, veerkrachtige individuen die vol zelfvertrouwen en liefde voor zichzelf en anderen staan? Opvoeden is een passievolle reis, of het nu thuis of op het werk is. Echter, de omgang met (jonge) kinderen kan een uitdaging zijn. In ons programma leren deelnemers een ontwikkelingsgerichte aanpak te hanteren, met als basis de emotionele gezondheid van het kind. Het doel is om kinderen te helpen gedijen in een omgeving die hen in staat stelt om zich volledig te ontplooien. Wij geloven niet in “kneden”, maar in het creëren van de juiste voorwaarden, zodat kinderen vitaal kunnen ontwikkelen en vol levenslust zijn.

Wat leren de deelnemers?

Het programma Hechting richt zich op de ontwikkeling van kinderen en de rol van deelnemers hierin. Deelnemers kunnen hun opvoedvaardigheden verbeteren en hiermee een ideale opvoedsituatie creëren. Het centrale punt is dat het kind een sterke verbinding met de deelnemers als opvoeders voelt, terwijl zij altijd binnen hun eigen leefwereld blijven, een cruciale voorwaarde.

Competenties die deelnemers ontwikkelen of versterken:

Emotieregulatie (zowel van ouder als kind)

Sensitieve responsiviteit

Effectief communiceren ter bevordering van de ontwikkeling

Stellen van liefdevolle grenzen

Respecteren van autonomie

Begeleiden van interacties

Zelfzorg en persoonlijk welzijn

Modules

Ons programma bestaat uit 9 modules. Elke module bevat zelfstudie en een (online) bijeenkomst. Tijdens deze zelfstudie vergroten deelnemers hun kennis door middel van het bekijken van video’s, lezen van artikelen en luisteren naar podcasts. Dit helpt hen een beter beeld te krijgen van de ontwikkelingsbehoeften van het kind. Daarnaast krijgen ze praktische oefeningen die hen voorbereiden op de bijeenkomsten. Tijdens de bijeenkomsten nemen ze deel aan groepsdiscussies, interviews en krijgen ze les van gastdocenten. Samen creëren we een leefomgeving om kinderen optimaal te ondersteunen.

De deelnemers leren niet alleen de gedachtegang van kinderen begrijpen, maar ze ontwikkelen (pedagogische) vaardigheden om aan de behoeften van het kind en hun eigen zorg tegemoet te komen. De veranderde kijk verbetert niet alleen de opvoedsituatie, maar opvoeden schenkt opvoeders én het kind meer rust en voldoening.

Programma thema's

  • De 6 fasen van hechting: gezonde hechting stimuleren en hechtingsleegte herkennen.
  • Tekenen van goede hechting, de impact van spel en de rol van beide op gezonde kindontwikkeling.
  • Opvoedinvloed: wat opvoeden makkelijker maakt; omgaan met weerstand en het hiërarchisch karakter van hechting.
  • (Verbindend) communiceren met kinderen: taalontwikkeling bevorderen, kinderen beschermen, omgaan met incidenten en de relatie met een kind opbouwen, onderhouden of herstellen.
  • Ontwikkeling stimuleren: de drie processen naar volwassenheid; veerkracht ontwikkelen, emotionele gezondheid bevorderen en breinontwikkeling stimuleren.
  • Een hechtingskring voor het kind creëren: sociale relaties bevorderen, de polaire aard van hechting, concurrerende hechting, eenkennigheid en verlegenheid.
  • Emotieregulatie van kind én volwassene: de functie van emoties herkennen, lastig gedrag lezen als overlevingsmechanisme bij tekort aan gevoelens van verbinding, en hierop kunnen handelen.
  • Zelfzorg en persoonlijk welzijn van de volwassene: de gevolgen op het opvoeden van kinderen, creëren van een voedende omgeving en een gezonde leefstijl hanteren.

Certificaat 

Wanneer ouders en pedagogisch professionals het programma succesvol hebben afgerond, krijgen zij een certificaat. Voor deze opleiding onderzoeken we of deze geregistreerd kan worden bij SKJ en registerplein. Zodra hier duidelijkheid over is zullen we dat hier en via onze socials communiceren.

Ontdek wat anderen ervaren hebben

“Als partners hebben we samen het programma gevolgd. We hebben geleerd onze kinderen beter te begrijpen en dat voelen ze aan alles. De focus op gedrag is verschoven naar focus op relatie. Wat een ontspanning heeft dat ons opgeleverd! En dit ook terug te zien in het gedrag.”

Deelnemer Hechtingskunde

“Verhelderend, inspirerend en verrijkend. Een goeie link tussen de theorie en de vele praktische voorbeelden en situaties. Ik heb over hechting een gans ander beeld gekregen, voornamelijk een hoopvol beeld.”

Deelnemer Hechtingskunde
1

Met jouw organisatie aan de slag? 

Ben je op zoek naar échte verandering binnen jouw organisatie? Wij staan klaar met onze programma’s om het verschil te maken. Of het nu gaat om een kinderdagverblijf, school, BSO, gastouderbureau of een andere organisatie; we zijn er om jouw professionals en andere opvoeders te ondersteunen in het opbouwen van sterke relaties met kinderen, en zo te bouwen aan een veerkrachtige toekomstige generatie. Doe je ook mee? Wij vertellen jou meer!

"*" geeft vereiste velden aan